Gå til innhold

The raw (vegan) food diet

KVA ER RAW-FOOD DIETTEN ?

Eit «Raw-Food» kosthold er eit kosthold der du kun eter naturlig plante- mat som er ukokt og uprossert, altså mat som ikkje er blitt behandla og putta kjemikaler i, maten skal heller ikkje ha blitt varmabehandla over 42 grader.  The Raw-Food diet er ikkje en diett, det er en livsstil, det er en livsstil man velger å ha livet ut, ikkje en kort tids slanke diett. Noken velger å vere 100% raw, andre 70% osv,.. Eg for min del ønske å være 100% raw, for eg har trua på att det er det aller beste.

Felles for raw-fooder’ane er tanken om at å ete mat som verken kokast eller steikast er sunnere for kroppen.

«Man skal ete levande mat, det handler om å beholde oksygenen i maten slik att cellene våre får oksygen og vil difor fungere optimalt».

KOFFOR ER RAW-FOOD DIETTEN SÅ SUNN ?

Ved overgang fra det som vi ser på som «normal» kost til råkost blir dei fleste kvitt fire av dei mest vanlige sjukdommane i dagens samfunn; Forkjølelse, forstoppelse, fedme og tannråte. Desse sjukdommane er gode byggesteinar for andre sjukdommar. Når ein koke/steike grønnsaker på over 42 grader så tapast masse av næringstoffa faktisk helt frå 30 – 90 prosent av næringstoffa, som t.d. dei vannløslige B- og C- vitaminane. Enzyma ødeleggast, og grønsakene får meir syrdanna egenskapar i organismen enn det dei var rå. Råkost fremmer transport av næringstoff frå kapilærnettet til vevcellene, og transporten av dei avfallstoffa som dannast der tilbake til kapilærnettet. Rå kost hjelper dermed til å fjerne skadelige protein- samlingar i det mjuke mesenkynet. Det er når desse protein- samlingane blir varig att kroniske og alvorlige sjukdommer oppstår. Det proteinet det er snakk om her er altså animalsk protein.

Råkost øker også produksjonen av kvite blodlegmer, som er viktig i bekjempelsen mot smittestoffer og bakteriar. Råkost øker dermed kroppens egen motstandskraft. Den endrer også tarmkanalens bakteriaflorid slik at forråtna bakteriar må vike plass for melke- syrebakteriar og andre mikrober som er nyttige for organismen. Produksjonen av enzymer blir øker og av råkost, enzym er eit viktig proteinstoff som bryter ned maten. Jo fleire enzymer vi har jo bedre og hurtigare skjer fordøyelsen.

Dei fleste som starter med råkost oppdager att det er like godt og ofte bedre enn å ete bearbeida mat. Man blir og mykje meir ops på bearbeida mat, og kor masse mat som faktisk er forgifta.

KVA FOR MAT KAN EG ETE ?

Ubehandla, helst organisk mat som for eksempel:

Fersk frukt og grønnsaker, nøtter og frø, bønner, bær, korn, belgfrukter, tørka frukt, tang, ubehandla økologisk eller naturlig mat, fersk juice av frukt og grønnsaker, reint vatn, kokosmelk, alger, spirer,….The list goes on and on..

Bladrike grønsaker, grønsaker og frukt = GRUNNLAGET

Spirer, nøtter, frø, juica gras, urter og alger= TILBEHØR, rike på protein

Husk att du kan varme maten opp til 42 grader. Du kan for eksempel lage suppe ved å blende ingrediensane i blender først, så varme den opp til 42 grader.

Ikkje miks frukt og fett, det forårsaker gjæring i tarmane, og kan gjere att du legge på deg. På en lav fett rå vegansk kost bør ikkje fett inntaket være på meir enn maks 10% eller mindre. Frukt og grønnsaker er det viktigaste, og der kan du ete så masse du bere vill.

KVA UTSTYR KAN VERE LURT Å HA?

  • En dehydrator kan vere lurt, då kan du lage pizza, brød og masse anna.
  • En god kvalitet saftsitrinfugen for jucing.
  • En blender eller food prosessor for smoothies, supper osv,..

ANDRE FORDELER MED RAW-FOOD:

  • Man får meir energi og føle seg meir opplagte
  • Får ei hud som gløder
  • Holder deg frisk og fri fra livsstilsjukdommar som t.d. kreft, deprasjon, søvnløshet, overspising,…
  • Man blir slanke og holder seg slanke
  • Beholder ditt unge utseende mykje lenger!
  • Du kan gafsle i mat som er bra for deg.
  • Bedre sjølvtillit
  • Maten er rask og enkel å lage
  • Redusert risiko for hjerte sjukdommar

BIVIRKNINGER NÅR DU STARTER MED 100% RAW KOST

Noken mennesker opplever en avgiftning reaksjon (detox) når dei starte med Raw-Food diet, er ikkje alle som får det, men veldig mange får (kommer litt ann på kosthold-vanene ein har før ein går over på raw). Då kan dei vare fra noken daga til ett par veke, her er noken bivirkninger man kan oppleve:

  • Migrene
  • Kvalme
  • Cravings
  • Kvise utbrudd
  • Bli trøtt tiligere enn normalt, sovne ganske fort
  • Humør- svinginga
  • Feber og infulensa symptomer

Så er det viktig å ta vare på kroppen, ta det med ro og for all del IKKE slutt med raw-food fordiom du får noken av desse symptoma. Det er ein helt normal avgifting reaksjon kroppen får fordi den er vant med all den falske maten, det er kroppen som blir rensa. Når du er over den detox- perioden vill du føle deg bedre enn noken gong, og det er veldig viktig att du ikkje smaker noke behandla mat igjen etter dette, eter du først ei tygge av et kjeks, så blir det fort ei til,…maten er gift og lure kroppen din, så må du gå gjennom heile detox- perioden omatt, og det er ikkje vert det! GET CLEAN STAY CLEAN ! 🙂

TIPS TIL DEG SOM VIL GÅ OVER TIL RÅ- KOST

  1. Begynn kver dag med 1 glass vatn med 1/2 ferskpressa sitron. Sitron er ein flott kilde til vitamin C og det rense leveren.
  2. Til frokost kan du drikke fersk grønn smoothie med dei grønsakene du vill, og gjerne en frukt vedsida av. Elles så kan du lage frukt juice eller berre ete deg go og mette på masse god saftig frukt. Slike frokoster gir kroppen energi, vitaminer og antioksidanter.
  3. Føle du deg svolten mellom måltida kan du knaske på fersk frukt, grønsaker eller nøtter. Et så masse frukt og grønnsaker du vill gjennom dagen.
  4. Til lunsj kan du t.d. ete en stor salat, hjerne med nøtter/frø i eller ved sida av.
  5. Må fjerne alt sukker som er prossert og brød- mat
  6. Ta en dag av gangen, husk at du gjer noke fantastisk for kroppen din. Vær ops på kroppen og lytt etter den. Vær og ops på kva du eter og korleis det påvirker deg.
  7. Det er umulig å feile, sklir det ut en dag så må du ikkje psyke deg sjølv helt ned. Husk at du har åte kokt mat heile livet og det vil ta tid å omjustere seg
  8. Vær stolt av deg sjølv!
  9. Finn balansen som passer for deg
  10. For å unngå cravings er det lurt å ete masse søt og saftig frukt. Et plenty av karbohydrat fra frukt og grønsaker
  11. Det kan vere vanskelig å holde seg vekke fra kokt mat og sånn når man er ute med venner osv,.. men tenk då på att den maten faktisk er gift, du veit den smaker godt og lukter godt, men du veit og att det er noken som har stått og putta gift i den, og du veit kva den gifta gjere med deg.
  12. Ikkje vær redd for å fortelle folk om din livsstil og ditt kosthold, og koffor du vill ha det sånn.
  13. IKKJE ET FOR Å TILFREDSTILLE ANDRE, det har ikkje noke å sei om det er mor di, bestemor di eller bestevennenen din, du skal aldri måtte ete for å tilfredstille andre enn deg sjøl og din kropp.

I morra, søndag 12/9- 2010 starte eg med 99.9 % low fat raw vegan diet (det vil seie at eg kan ete 1. dampa grønsak måltid pr. dag maks og eg kan forsette med grønn-teen min til eg har drukke opp pakkane mine)  Eg kommer til å oppdatere kvar dag, om kva eg eter, om eg har cravings, om eg får noken av desse detox bivirkningane no i start-perioden.


LITT INSPIRASJON TIL OSS ALLE

En veldig kjent person som sverger til Raw-Food er DEMI MOORE

Demi Moore, meanwhile, went on a raw-food diet to achieve the “amazing body” she revealed in Charlie’s Angels, says Orsoni.

“It can be a dangerous diet. You really have to be with the right supervision,” she adds. “But if you are with the right supervision, and training correctly, you’re going to have an amazing body as well.”

Moore turns 48 in November

INSPIRASJONS BOMBE HER:       http://www.youtube.com/watch?v=z3xOU2tLl7g

No comments yet

Legg igjen en kommentar